Szerző: andrelowoa | január 24, 2009

5. Muszlimok

Muszlimok. Mohamed színrelépésével és a Korán megírásával újabb vallás született, az iszlám. Mivel alapvetően ellentétes számos tanítása a kereszténységgel, nem jelent valódi kritikát a Szentháromsággal kapcsolatban. Csak érdekességként érdemes megemlíteni a muszlimok álláspontját.
Ó, Írás Birtokosai! Ne hágjátok át a határokat a vallásotokban, és ne szóljatok Allahról, csakis igazságot! A Messiás, Jézus, Mária fia bizony Allah küldötte, Máriára bocsájtott szava és Tőle származó lélek. Higgyetek hát Allahban és a küldötteiben, és ne mondjátok, hogy ’három’, jobb néktek ha abbahagyjátok. Allah bizony Egyetlen Isten. Magasztalt Ő attól, hogy gyermeke legyen!
(Korán, 4:171)
Mondd: Ő Allah, Egyetlen. Ő Örökkévaló. Nem nemzett, és nem született. És nincs semmi Hozzá fogható. (112)
És emlékezz, mikor mondta Jézus, Mária fia: Ó, Izrael leszármazottai! Én bizony hozzátok menesztett küldött vagyok, hogy megerősítsem, ami lejött énelőttem a Tórából, és hogy örömhírrel szolgáljak egy küldöttről, aki jön énutánam. (61:5)
Tanúsítom, hogy nincs [más] isten, csak Allah. (37:35)
És (mivel) azt mondták: Megöltük Jézust, a Messiást, Mária fiát, Allah küldöttét – holott (valójában) nem ölték meg őt, nem feszítették keresztre, (hanem valaki más) tétetett nekik (Jézushoz) hasonlóvá (és azt ölték meg). Akik (Jézust) illetően összekülönböztek, azok kétségben vannak felőle. Nincs tudomásuk róla, csupán vélekedésüket követik. Bizonyosan nem ölték meg őt,
ellenkezőleg: Allah magához emelte. (4:157)
A Korán nem csak a Háromságot tagadja, de Jézus keresztrefeszítését is, ami pedig az ember megváltása szempontjából alapvető fontosságú. Az elképzelésük szerint Jézus Allah egyik prófétája, Mózeshez hasonlóan. Elismert személy, de mindenképp alacsonyabb rangú, mint Mohamed. Mivel ilyen távol áll a keresztény hittől, az előző négy közösséghez hasonlóan nincs abban a helyzetben, hogy jogos igei kritikával illesse a Szentháromságot.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: