Szerző: andrelowoa | január 27, 2009

A szív sáncai és bástyái

A mi hadakozásunk fegyverei nem testiek, hanem erosek az Isten szolgálatában, erosségek lerontására.
(2 Kor 10, 4)

Az ember szíve olyan, mint egy erodítmény, melyet végso fokon csak Isten tud meghódítani. A hozzávaló fegyverzet is az o adománya, a Lélek által élové tett Ige. Egy szívet sem lehet megnyerni testi fegyverekkel, sürgeto vagy támadó módon. Nekünk Isten fegyvertárából kell ellátnunk magunkat fegyverekkel. Lelke átüto ereju Igéjének ajándékára van szükségünk és az elsáncolt szíveket imádságainkkal kell körülzárnunk. – Ilyen hódító módszerrel dolgozott a lelki élet területén Keresztelo János. Nagyon jól ismerte azokat a sáncokat és bástyákat, amik mögött korának emberei fedezéket kerestek. „Ábrahám gyermekei vagyunk” – azaz Isten népéhez tartozunk, mondogatták egykor. Ma meg így szólnak: Mi meg vagyunk keresztelve, konfirmálva, hallgatjuk Isten Igéjét. Minek kell annyit a megtérést emlegetni?

Pál apostol nem úgy fogta fel a keresztséget, mint valami nyugtatószert, inkább annak elkötelezo voltára mutat rá: „Nem tudjátok, hogy akik megkeresztelkedtünk a Krisztus Jézusra, az o halálára keresztelkedtünk meg?” (Rm 6, 3). Tehát aki megkeresztelkedett, úgy éljen, mint aki meghalt a bun és a világ számára. Különben semmit sem ér a keresztsége. Izrael népe is akkor nyerte el a keresztséget, amikor odahagyva Egyiptomot, átvonult a Veres-tengeren. Az úrvacsorát pedig akkor, amikor a pusztában csodálatos módon jutottak ételhez és italhoz (1 Kor 10, 2-5). Minden megkeresztelt voltuk és úrvacsorázásuk ellenére is elvesznek azok, akik lépteiket a nagy megfordulás után nem a mennyei „ígéret földje” felé irányítják. Az Isten Lelkétol áthatott bizonyságtétel szolgálata a félszívuek felé ez: „Lerontunk okoskodásokat (azaz minden kifogást, mellébeszélést, hamis vigasztalódást és elképzelést) és foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék Krisztusnak” (2 Kor 10, 5).

Vajon a mi okoskodásaink és „szellemi magaslataink” lerontattak-e már vagy még mindig tart az ellenállásunk? Meddig nem akarjuk megadni magunkat? Vagy arra akarjuk Istent kényszeríteni, hogy Igéjén kívül más, súlyosabb fegyvereket is alkalmazzon? Mert ilyenek is vannak az o fegyvertárában!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: