Szerző: andrelowoa | január 28, 2009

Ébresztő kiáltás

Serkenj fel, aki aluszol!
(Ef 5, 14)

A lélek mindaddig alvó állapotban van, míg felülrol el nem éri ot az ébreszto szó. Semmit sem hall, Iát vagy érez abból, ami körülötte végbemegy. Fogalma sincs a veszélyekrol, melyek fenyegetik. Ha tuz üt ki a házban, az alvó semmit sem vesz észre mindaddig, míg a füst be nem tölti a szobát, vagy már lángok veszik ot körül. Tolvaj hatol a házba: az alvó mit sem tud róla. Rablógyilkos lép az ágyához, hogy halálos csapást mérjen rá, de o nyugodtan alszik tovább. Ilyen annak az embernek is a képe, aki még mindig távol él Istentol. Közömbösen, nemtörodöm módon tölti napjait s nem gondol a veszéllyel, melyben lelke van. Nem gondol az elotte álló romlásra sem, míg végül is már túl késo.

Az alvó ember álmodik is, akárcsak az alvó lélek. Ez utóbbi arról álmodik, hogy nem is áll o olyan rosszul, a helyes úton halad és végül is jó helyre visz útja. Magáról azt gondolja az ember, hogy rendes, jószívu és nem is sejti, mennyire romlott, mennyire gonosz a szíve. Vannak azután olyan emberek is, akik szándékosan altatgatják a lelkeket. Nyugtatgatják a bunöst, ahelyett hogy ébresztgetnék. Hamis reményekkel áltatják, megerosítik önszeretetében, önigazságában vagy könnyelmuségében. Szájaíze szerint beszélnek hozzá és ha megmozduló, ébredezo lelkiismeretében nyugtalanság támad, igyekeznek azt elhallgattatni. A lelki alvók egymást kölcsönösen erosítgetik a rosszban.

„Serkenj fel, aki aluszol!” – ez az Igének ébreszto kiáltása. Az élohitu keresztyén, az igazság élo tanúja, aki nevén meri nevezni a bunt s annak szörnyu következményeit nem hallgatja el, felébreszti az alvókat. A szívben egyszerre csak vágyakozás támad a békesség után és a lelkiismeret ébredezni kezd. De nyugtalan is. Hiszen még az sem kellemes, ha valakit hirtelen testi álmából riasztanak fel, de ha veszély van, az alvó mégiscsak hálás ezért és gyorsan összeszedi magát. Amikor egy lelket felébresztünk a bun álmából, eloször talán még fel is háborodik és dühös lesz arra, aki ot a hamis biztonságból felrázta. Kényelmesebb tovább aludni. Szegény, elkábított bolondok, akik kitartóan csak tovább alszanak, jóllehet az ébreszto kiáltás lelkiismeretükig hatolt. Viszont áldott az, aki hagyja magát ébreszteni és szemét kinyitja a valóság meglátására.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: