Szerző: andrelowoa | február 5, 2009

Egy elszalasztott alkalom

De mikor az igazságról, az önmegtartóztatásról és a jövendo ítéletrol kezdett (Pál) beszélni, Félix megrémülve ezt mondta: Most menj el, de mikor alkalmam lesz, magamhoz hívatlak.
(Cselekedetek 24, 25)

Félix helytartó azt remélte, hogy érdekes magyarázatokat hall majd arról a különös hitrol, melyet Pál képviselt. De a dolgok másként alakultak. Az Ige ot is eltalálta. Pál az igazságról beszélt; Félix pedig a császárnak igazságtalan képviseloje volt. Pál a tiszta, önmegtartóztató életrol beszélt neki, Félixnek pedig ezen a ponton súlyos bunei voltak. Végül pedig arról az eljövendo ítéletrol volt szó, mely a föld hatalmasait is utoléri. A helytartónak igen melege lett. Lelkiismeretében találva érezte magát. Ez egyébként jó jel, ha az ember még megdöbben. Azt mutatja, hogy még nem keményedett meg egészen. Druzilláról viszont, Félix feleségérol nem olvassuk, hogy megrémült volna. Kemény és érzéketlen maradt, noha zsidó származása révén ismerte Isten törvényét. Félix – Pál révén – életében eloször került szembe az igazsággal. A kegyelem órája ez az o számára. Isten még ezt a mélyre süllyedt embert is meg akarja menteni. Az a rémület, amely ot meglepi, elindulás lehetne az üdvösség felé. Csak engednie kellett volna, hogy az igazság tövise hasson és fejet kellett volna hajtania a kárhoztató ítélet elott. Akkor Pál a hitben való szabadulás útját is megmutathatta volna neki Jézus Krisztusban. Félix azonban gyorsan félbeszakította a beszélgetést, elhalasztva a döntést. A megtérés kérdésében azonban minden halasztás egyben jóvátehetetlen mulasztás.

Félixnek ma is sok követoje van. Emberek hatásokat kapnak, de elhessegetik azokat. „Ma még nem! Eloször hadd élvezzem ki ifjúságomat, hadd szerezzem meg ezt vagy azt.” Ahelyett, hogy megragadnánk az alkalmakat, elmulasztjuk azokat. – Félix into példa marad minden idokben. Nem kelt o ki hevesen az igazság ellen, de nem is engedte azt közel magához. Mindenféle meggondolásai és kifogásai voltak. De nem is volt könnyu Félixnek, hogy keresztyén legyen. Istennél azonban minden lehetséges és a Jézusban való hit minden akadályon áttör. A meg nem tért ember a keresztyénségben mindig valami megvalósíthatatlant Iát. – Milyen sok emberhez lép oda Jézus legalább egyszer életükben, de hagyják ot továbbmenni.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: