Szerző: andrelowoa | február 10, 2009

Megfojtott élet

És amelyik a tövisek közé esett, azokat jelenti, akik hallották, de elmentek és az élet gondjai, gazdagsága és gyönyöruségei megfojtják oket és termésük nem érik be.
(Lukács 8, 14)

Semmi termés, semmi gyümölcs. ígéretesen kezdotött és olyan nyomorúságosan végzodik. Mennyi csalódást kell a Mindenhatónak megérnie. Pedig a maga részérol nem mulaszt el semmit és mégis oly gyakran nem éri el célját. „Várta, hogy majd jó szolot terem, és az vadszolot termett!” (Ézs 5, 1-4). Nem o a hibás. Az ember részérol történik mulasztás. Jó magot kap, de nem irtja ki a gyomot és a gazt, legfeljebb egészen felületesen. A gyökerek azonban ott maradnak, felno a gaz is és megfojtja a gabonát.

Az isteni magnak az emberi gondok, gazdagság és gyönyöruségek a legveszedelmesebb ellenségei. A gaz mindig szívósabb, nagyobb ellenálló erovel rendelkezik, mint a legnemesebb növény. A nemes növényeknek védelmezo és ápoló kezekre van szükségük, különben elsatnyulnak. Így van ez benso életünkkel is. A bennünk levo gonosz magában véve erosebb, mint a jó. A jó csak akkor tud elojönni, ha a gondozó, tápláló és megorzo kegyelem szakadatlanul munkában van. Ha a gonoszt nem akadályozzuk, hamarosan uralomra jut. Ezért ne kíméld a gyökereket! Isten kegyelmének bennünk végzendo munkája nem tud kibontakozni világias gondolkodásmód mellett. Az élet gondjai, gazdagsága és gyönyöruségei alatt megfullad a lélek. Minden engedékenység végzetes. Máté evangéliumában a gazdagság „csalárdságáról” olvasunk. A pénz mindig csalogat és ragyogó kilátásokat ígér. Mi van ebben az életben, amit ne kaphatna meg az ember, ha pénze van? De közben becsapódik az ember. A pénz megfoszt minket Istentol, az üdvösségtol, az örök élettol. Szegény, rászedett lelkek, akik a pénzhez tapadnak. És éppen így van ez a gyönyöruségekkel, testi élvezetekkel, a világi élettel. A bun csak ideig-óráig való gyönyöruséget nyújt s azután következik az örökös nyomorúság. – „Megfojtanak.” A lelki élet észrevétlenül megtorpan. A buzgóság ellanyhul, az Ige utáni vágy eltunik. Lassanként kialszik az élet. – Nemrégiben találkoztam valakivel, aki súlyos szívbántalmai miatt állandóan levego után kapkod. Évekkel ezelott lelkileg felébredt, de azután elfogta a kapzsiság lelke. Az agyondolgozott testben szívgyengeség lépett fel. Számomra mély jelentoségu lelki kép volt ez. Még lélegzeni sem bír az, aki belekerül a földi javak hajszolásába.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: