Szerző: andrelowoa | február 12, 2009

Az ember vaksága és Isten kegyelme

Élek én, ezt mondja az Úr Isten, hogy nem gyönyörködöm a hitetlen halálában, hanem hogy a hitetlen megtérjen útjáról és éljen.
(Ezékiel 33, 11)

„Miért akarnátok meghalni, Izrael háza?” kérdezte egykor a próféta. Igen, vajon miért állnak ellen a megtérésnek, miért zárkóznak el az emberek elole vagy legalábbis halogatják, amennyire csak tehetik? Miért van az, hogy az igazság komoly bizonyságtevoit, akik bunbánatra hívnak, egy korszakban sem szerették a tömegek, sot félreismerték és szidalmazták oket? Jeremiás így kesereg: „Nevetségessé lettem minden idore, mindenki csúfol engemet.” Miért ez az ellenszenv? A megtérés alkalmával az ember elveszti önállóságát, akaratát kiszolgáltatja Istennek, lekerül a trónról és az Úr Jézus jut uralomra. Arra persze nem gondol az ember a maga tragikus vakságában, hogy ez az annyira áhított önállóság és agyonmagasztalt szabadság valójában méltatlan rabszolgaság és hogy mi valamennyien a gonosz kívánságok és szenvedélyek megalázó uralma alatt élünk. – Amikor az Úr Jézus Pált szolgálatra küldte el, ezt szabta ki elso feladatául: „hogy megnyissad szemeiket” – mert csak ekkor tudnak az emberek a sötétségbol a világosság felé, a sátán hatalmából az élo Isten felé fordulni. Nincs fogalmuk arról, mennyire sötétek, sot ellenkezoleg: felvilágosultaknak tartják magukat, a sátánnal kapcsolatban csak gúnyolódnak és nem tudják, hogy hatalmában vannak.

A megtérés az egyetlen életre, célra vezeto út. Vele kezdodik az élet. Ahelyett, hogy kerülnénk a megtérés útját, inkább hálásnak kellene lennünk, hogy Isten megengedi a megfordulást; nem zárja be elottünk az ajtót. És ha keskeny is e kapu, úgy nem tudunk valami kényelmesen besétálni rajta, mégiscsak kapu. Isten nyitotta fel azt, hogy belépjünk rajta. Esküvel biztosít bennünket arról, hogy ez az o akarata. Milyen vigasztalás ez a bunösnek, akinek szemei megnyíltak s most ismeri csak fel igazán, milyen messzire került Istentol és milyen mélyre süllyedt a romlásban. Bune ijeszto módon tornyosul elotte; nem látja a menekülés lehetoségét, csak a biztos pusztulást. De akkor így szól az örömüzenet: Isten nem akarja a bunös halálát. Azt akarja, hogy megtérjen és éljen. A megtérést nem engedheti el nekünk. Elotte a gonosz nem állhat meg. De aki szívbol megtér, annak Isten a maga kegyelmes arcát mutatja meg.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: