Szerző: andrelowoa | február 20, 2009

Bűnvallás

És (Keresztelo János) megkeresztelte oket a Jordán vizében, miután megvallották buneiket.
(Máté 3, 6)

Keresztelo János nem állította fel a bunvallást követelményül és nem csinált belole törvényt. Az emberek, akik hozzá jöttek, belso ösztönzésre tették ezt. A bennük levo gonosz dolgok világosságra kívánkoztak. Luther Márton arra a kérdésre: „Milyen bunöket kell megvallanunk a gyónásban?” – így válaszol: „Azokat, amelyekrol tudunk és amelyeket szívünkben érzünk.” Tehát azokat, melyek égetik lelkiismeretünket és elviselhetetlen teherként nehezednek ránk. A bunök megvallása tehát nem a lelkek megterhelése, hanem azok tehermentesítése.

Amit ma gyónásnak nevezünk, az nem más, mint elokészítés az úrvacsorára. De meg kell mondanunk, hogy igen kényelmes elbújni az ilyen általános vallomások mögé és tovább takargatni a magunk sajátos buneit. A bunök bevallása nem valamiféle eszköz arra nézve, hogy a bunbocsánat kegyelmét elnyerjük. Az isteni megbocsátás ingyen van, ajándék. Lehet azonban, hogy sok esetben könnyebben jutunk a bunbocsánat birtokába, ha négyszemközt alaposan kibeszélhetjük magunkat. Isten mindig megáldja az ilyen vallomást. – Aki egyszer elhatározza, hogy életének sötét mozzanatait napvilágra hozza, az ezzel tanújelét adja, hogy komolyan veszi a dolgot. Nem könnyu dolog ugyanis az embernek lemezteleníteni magát, azaz lemondani szégyene takargatásáról. De ha az ember nem szégyelte elkövetni a gonoszt, ugyan miért szégyenli annak bevallását? Aki bizonyos bunök alatt szenved és nem tud megszabadulni az önvádtól, az tárja fel szívét egy lelkigondozó vagy lelki vezeto elott. Ne félj attól, hogy az illeto megvet ezért téged! Az, aki önmaga is a bunök nyomorúságán keresztül jutott el a kegyelemhez, nem fog megvetni egy bunöst sem, hanem mellé áll. Elo tehát a sok összegyülemlett szennyel! Már a bevallásukban is szabadító ero van. Aki buneit kiveti magából, abba könnyebben tud beáramlani Isten kegyelme.

Vannak azután megkötözöttségek, amiktol nehezen szabadul meg az ember. Itt is tanácsos nyíltan elmondani azokat valakinek. Ha egy kedvenc bunödtol nem tudsz szabadulni, valld be azt egy hívo testvérnek. Ez az elso lépés a szabadulás felé. Igen lényeges segítség itt a könyörgés. „Valljátok meg azért egymásnak buneiteket és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok” (Jak 5, 16).


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: