Szerző: andrelowoa | február 22, 2009

Le a hamis magaslatokkal!

Minden hegy és halom hordassék le…
(Lukács 3, 5)

Azt a szívet, melynek nem Jézus Krisztus az erossége, ide-oda hányják az ellentétes érzésék. Hol az égig csap öröme, hol halálra szomorodik; egyszer dacos és merész, máskor teljesen letört. Az ilyen ember vagy eldob magától mindent, vagy pedig mellét döngeti gogjében. De egyszer le kell szállnia képzelt magaslatairól, különben az Úr Jézus nem tud bevonulni az életébe. Mindaddig, amíg szívünkben különleges igényeket táplálunk önmagunkkal kapcsolatban, a Megváltó elott le van engedve a sorompó. Csak amikor lemondunk ezekrol az igényekrol és magunkat bunösöknek valljuk, készül az Úr útja felénk. Ugyan mi mások lennénk mi Isten Igéjének fényében, mint bunösök és adós szolgák? Mindnyájunknak a vádlottak padján van a helyünk. Ezért el minden alaptalan és értelmetlen önhittséggel, álljunk a vámszedo helyére, aki zokogva verte mellét és így kiáltott: Isten, légy irgalmas nékem, bunösnek!

A gog és önhittség vakká tesz saját gyengeségeink és hiányaink meglátására, de vakká tesz mások kiváló tulajdonságainak felismerésére is. A gogös ember minden tekintetben magabízó, nem akar másoktól tanulni, semmit nem kérdez, nehogy valamiképpen elárulja a maga tudatlanságát. A gogbol származik az irigység, amely a másik emberben minden szépet és jót lekicsinyel, sot bemocskol; a féltékenység, amely senkit nem tur maga mellett; az érzékenység és sértodöttség, amely nem tudja és nem akarja a feddést elfogadni. Az önhitt nem turi, hogy bármit is mondjanak neki. Hibáit és tévedéseit nem ismeri be, nem tud bocsánatot kérni másoktól a nekik okozott sérelemért. A gogös ember végso fokon szembehelyezkedik Istennel, azonban Isten ellenáll a kevélyeknek; gogjük áthidalhatatlan akadályt képez a Megváltó számára.

Isten Igéje lehozza az embert a hamis magaslatokról. Irányítása és vezetése, mely sokszor fájdalmas és megalázó, azt célozza, hogy kívülrol meghajlásra kényszerítsen minket. Bár ne merevednénk ellenállásba, amikor keze súlyosan ránknehezedik. Hajoljunk meg alatta, hiszen alaposan rászolgáltunk ítéletére. Az igazság Igéjén keresztül belülrol próbál minket Isten kicsinnyé tenni. Ne berzenkedjünk ez ellen, hanem adjunk igazat az Igének. Akkör kegyelme teljességében bevonulhat életünkbe a Megváltó.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: