Szerző: andrelowoa | április 7, 2009

A keresztúti ájtatosság

A katolikusok különösen nagyböjt idején odaadó buzgósággal végzik a keresztutat. Minden templomunkban megtalálható a szenvedéstörténet 14 állomását megjelenítõ, mûvészi vagy egyszerû kivitelû keresztút. Ezek az ábrázolások felidézik a jeruzsálemi Via Dolorosát, azt a valóságos utat, amelyet Jézus végigjárt a keresztre feszítéséig. “Õ keresztjét hordozva kiment az úgynevezett Koponyahelyre”. (Jn 19,17) Már a középkorban táblákat helyeztek el az út egy-egy pontján. Az 1600-as években alakult ki a 14 állomás. (Ma már sok helyen a 15. állomással, a dicsõséges feltámadás felidézésével fejezõdik be a keresztút.) Jeruzsálemben a ferences atyák vezették be a hívõ közösség számára ezt az ájtatosságot. Máig úgy végzik, hogy valóságban is vállukra veszik a keresztet, hogy még életszerûbben idézzék a megváltásunkhoz vezetõ utat. A keresztúti ájtatosság elterjedése a katolikus világban szintén a ferenceseknek köszönhetõ.

A templomokon kívül is, leggyakrabban a temetõhöz vezetõ úton vagy meredek hegyi utakon felállították a keresztút állomásait. Ezeket nevezzük kálváriának. A híres búcsújáró helyeken mûvészi szoborcsoportok vagy dombormûvek jelenítik meg Jézus szenvedésének és halálának történetét. (Lourdes, Czestochowa, Medjugore, Fatima, Csíksomlyó stb.)

A keresztúti ájtatosságnak különféle formái vannak. Lehet egyénileg is végezni, meg-megállva egy-egy jelenetnél, felidézve az ábrázolt eseményt, közben elmélkedhetünk Jézus áldozatán és azt egybevethetjük saját életünkkel. A közösségben végzett keresztúti ájtatosság során meghatározott keretek között általában valaki felolvassa a stációhoz kapcsolódó elmélkedést, majd a résztvevõk csendben imádkoznak. Az állomások között énekelve teszik meg az utat. De szabadabb, egyéni formái is vannak a keresztúti ájtatosságnak, amikor a résztvevõk egyéni elmélkedést fûznek Jézus kínszenvedésének történetéhez.

Jézus földi életének csúcspontja a kereszt. Minden szava, tette, tanítása itt összegzõdik kimeríthetetlen gazdagságú végsõ tanulsággá. “Aki utánam akar jönni, tagadja meg önmagát, vegye fel keresztjét, és kövessen engem!” (Mt 16,24) “Mert amint bõven van részünk Krisztus szenvedéseiben, úgy bõven van részünk Krisztus által a vigasztalásban is.” (2Kor 1,5) “Mert vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsõüljünk.” (Róm 8, 17) “Mert a kereszt igéje ugyan oktalanság azoknak, akik elvesznek, de azoknak, akik üdvözülnek, vagyis nekünk az Isten ereje.” (1Kor 11,18)

A keresztúti ájtatosságot nem csak nagyböjtben lehet végezni. A nagyböjt idõszakában azonban minden templomban várják a híveket közös keresztúti ájtatosságra. A Jézus Szíve templomban minden pénteken délután fél öttõl végezzük. Minden stációnál, és életünk minden állomásánál ki kell mondanunk: “Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!”

Nyizsnyánszky Lajos plébános

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: