Szerző: andrelowoa | április 16, 2009

A bűnért való áldozat

Izrael népe az ó szövetség idején a mózesi törvény szerint élt. Amikor a törvény ellen vétkeztek, a papságnak engesztelő áldozatot kellett bemutatni, hogy azzal elfedjék az elkövetett bűnöket. Ehhez két bakra volt szükség.

Először a főpapnak kellett egy ártatlan állat vérét bevinni a Szentekszentjébe, és azzal meghinteni az oltár fedelét. A vér eltakarta az emberek előző évben elkövetett összes bűnét. Tehát egy ártatlan állat vére (élete) lett széthintve a szellemileg halott Izrael felett. Ez volt a szenthelyért való engesztelés. (3Móz. 16,15-16.)

Másodjára a főpap a másik bak fejére helyezte kezeit, és megvallotta felette az emberek bűneit. Ezzel a pap jelképesen áthelyezte az emberek bűneit a bűnbakra. Ezután az állatot a pusztaságba vitték, hogy felfalják a vadállatok. A bűnbak így vitte ki a bűneiket kietlen földre. (3Móz. 16,20-22.)

Az első bak vére előképe Jézus vérének, ahogy engesztelést szerez a világ bűneiért. A második bak Jézust jelképezi, Aki megnyitja szellemét Istennek, hogy Ő mindent elvégezhessen a világ megváltására. Az örök megváltás múlott ezen.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: