Szerző: andrelowoa | október 11, 2009

Nemes alázat

Ne kevélykedjetek (ne legyetek nagyratörok), hanem az alázatosokhoz szabjátok magatokat.
(Róma 12, 16)

A lelki gog veszélyes ellenség. Isten gyermeke sok elonnyel rendelkezik másokkal szemben, de ne tartsa ezért magát elobbre valónak. Az újjászületett ember természetileg egy hajszállal sem jobb, mint más; szíve ugyanolyan romlott, minden rosszra képes. Isten megvilágosodott gyermekei egyre jobban érzik utálatosságaikat, minél elobbre haladnak a megszentelodésben. Aki elott Isten Szentlelke feltárta saját szívét, az mind vallja ezt. Az igazi hívo élete és útja kiemelkedik, de o maga nem akar kitunni; különös ajándékot kapott, de semmi különös nem akar lenni. Nemes magból származnak, de az alacsony renduekhez szegodnek; eltunnek a kicsik között, akiket mások figyelembe sem vesznek. Szentek, de nem dicsekesznek szentségükkel, hanem inkább a gyengeségükkel. Fény árad ki belolük, de nem ok akarnak ragyogni.

Isten gyermekének legszebb ékessége a tettetés nélküli alázat. Ahol ez hiányzik, ott minden egyéb erény nem más, mint csillogó vétek. A titkos öntetszelgés és önteltség utálatos az Isten elott. A világ is joggal utasítja vissza magától a lelki gogöt. A világ emberei nagyon különbözok. Vannak rosszakaratúak, akik mindent gyaláznak ami isteni, mások viszont fogékonyak a jóra. Ahol oszinte, igazi hívo keresztyénnel találkoznak, azok iránt bizalmuk támad, megnyílnak elottük és csatlakoznak hozzájuk. Sajnos azonban sokan, akik hívoknek mondják magukat, szeretetlen, gogös lényükkel taszítótag hatnak. Pál ezt írja a galatákhoz: „Legyetek olyanok mint én, hiszen én is olyan vagyok, mint ti.” Ne gondoljátok, hogy az én természetem jobb a tieteknél! Ami vagyok, Isten kegyelme által vagyok. Ti is azzá lehettek, ha a Megváltót megragadjátok és engeditek, hogy magáévá tegyen. Ne támasszatok senkiben olyan érzést, hogy ti többek vagytok!

Ne vonakodjunk még attól sem, hogy bunbakok legyünk, akikre minden bunt ráraknak. Legyünk készen arra, hogy a legutolsó helyet foglaljuk el és a legkisebbekhez, sot a legrosszabbakhoz számítsanak. Legyünk hasonlók a lábhoz – mint Luther mondja -, amely az egész embert hordozza, mégis a legtöbb sár rá fröccsen; ez a jutalma. – Mindenesetre orizkedjünk a látszólagos alázatosságtól is, mely sokszor nem más, mint leplezett gog. Legyünk alázatosak Isten elott, aki a szíveket vizsgálja.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: