Szerző: andrelowoa | október 19, 2009

Jézus gondolkodásmódja

Bennünk pedig Krisztus értelme van.
(1 Kor 2, 16)

A hívo emberben a Szentlélek által Krisztus gondolkodása, értelme van. Ez azt jelenti, hogy úgy gondolkodunk, mint O. Tagjaiban az Úr maga gondolkodik, bennük érez és bennük öltenek testet a vágyai. „De ki értette meg az Úr értelmét?” Természete által senki. A Szentlélek vezet be minket az Úr gondolataiba, mert azok egészen mások, ellenkeznek a szív természetes gondolkodásával (Ézs 55, 8).

Krisztus gondolkodását különösen a boldogmondásokból ismerjük meg. Jézus a szegényeket mondja boldogoknak, a világ pedig a gazdagokat. A Megváltó a szenvedoket, a világ a nevetoket és dúskálókat részesíti elonyben. Jézus dicséri a szelídeket, akik mindent türelmesen elhordoznak, a világ ítélete szerint azok az irigylésreméltók, akik tolakodnak és durva eroszakkal célhoz érnek. A Megváltó jaj-t mond azok felé, akik beteltek, akik a pénzre és hatalomra építenek. Mindent a feje tetejére állít a világ: neki az a nagy, ami Isten országában semmit sem ér. Isten országában az a legnagyobb, aki mindenkinek szolgája. Ott egészen más törvények és alapelvek érvényesülnek.

A lelki megítélés alapvetoen más, mint a világi. A Jézustól távol élo emberek gondolatai ferdék, tévelygok. Nem számolnak az élo Istennel, csak a természetes tényezokkel. Nem ismerik az ember alapveto romlottságát, ezért nem számolnak vele. Megmaradnak a külsoségnél, nem néznek a mélyre, ferde a megítélésük. „Az embert csak a rossz körülmények és állapotok teszik rosszá. Teremtsetek jobb körülményeket, akkor jobb embereket kaptok” – ez a téves kijelentés széltében-hosszában ismert. Az emberek okosnak tartják ezt a gondolkodást, Isten elott azonban üres és hiábavaló. Isten gondolatai a világ bölcsei szemében mero bolondság.

Csak az újjászületés által fordul meg gondolkodásunk, értékelodnek át fogalmaink. A meg nem világosodott ember akadálynak látja azt, amit a lelki ember olyannak tart, ami elobbre visz. Akiben Krisztus értelme, gondolkodásmódja él, az talál rá az igazira, az Isten Igéjében találja meg az isteni mértéket. Ezért csak az ilyen ember mutathat kivezeto utat minden nyomorúságból: Istenhez és az O Fiához, az Úr Jézus Krisztushoz való megtérést, akiben egyedül van szabadulás.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: