Szerző: andrelowoa | november 11, 2009

A SZENT KERESZTSÉG SZENTSÉGE

A családfő ilyen egyszerűen tanítsa reá házanépét!

Először

Mi a keresztség? – Felelet:
A keresztség nem egyszerűen víz, hanem Isten parancsába foglalt és Isten igéjével együtt használt víz.
Melyik Istennek ez az igéje? – Felelet:
Krisztus Urunk Máté evangéliuma végén ezt mondja: “Menjetek e széles világra, tanítsatok minden pogányt, és kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében.

Másodszor

Mit ad, vagy mit használ a keresztség? – Felelet:
Eszközli (9) a bűnök bocsánatát, megszabadít a haláltól és az ördögtől, és örök üdvösséget ad mindazoknak, akik hiszik azt, amit Isten igéje és ígérete mond.
Melyik Istennek ez az igéje és ígérete? – Felelet:
Krisztus Urunk Márk evangéliumának végén ezt mondja: “Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik.”

Harmadszor

Hogyan végezhet a víz ilyen nagy dolgokat? – Felelet:
Nem a víz végzi, hanem Isten igéje, amely a vízzel együtt van, és a hit, amely bízik Istennek ebben a vízhez járuló igéjében. Mert a víz Isten igéje nélkül csak víz és nem keresztség. Isten igéjével együtt azonban keresztség, vagyis az életnek kegyelemben gazdag vize és a “Szentlélekben való újjászületés fürdője”, ahogyan ezt Szent Pál Titushoz írt levelének harmadik részében mondja: “Isten megtart minket az Ő irgalmából az újjászületés fürdője és a Szentlélek megújítása által, amelyet kiárasztott ránk bőséggel a mi megtartó Jézus Krisztusunk által, hogy az Ő kegyelméből megigazulva, reménység szerint az örök élet örökösei legyünk. Igaz ez a beszéd.” (10)

Negyedszer

Mit jelent ez a keresztvízbemerülés? – Felelet:
Azt jelenti, hogy a bennünk levő régi embernek naponként bűnbánattól és megtéréstől vízbe kell fulladnia és meghalnia minden bűnével és gonosz kívánságával együtt, és viszont naponként új embernek kell előjönnie és feltámadnia, hogy Isten előtt igazságban és tisztaságban éljen örökké.

Hol van ez megírva? – Felelet:
Szent Pál a Rómabeliekhez írt levelének hatodik részében ezt mondja: “Krisztussal együtt eltemettettünk a keresztség által a halálba, hogy amiképpen az Atya az Ő dicsősége által feltámasztotta Krisztust a halottak közül, azonképpen mi is új életben járjunk.” (11)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: