Szerző: andrelowoa | november 20, 2009

Az imádkozás mindenekelőtt való

Intelek azért mindenekelott, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések és hálaadások.
(1 Tim 2, 1)

Az imádság a keresztyén életben kezdet, folytatás és vég. A lélek imádkozásban fejezi ki keresését; ott harcol, ott mutatkozik meg a hite, másként néma és halott lenne. Az imádság olyan nélkülözhetetlen a léleknek, mint testünknek a lélegzetvétel: Egyetlen lépést sem jutunk elore a megszentelodésben, Jézus követésében és a szenvedés útján – imádkozás nélkül. Elso és legfontosabb az imádság. A Biblia ugyan nem az imádkozással kapcsolja össze üdvösségünket, hanem a hittel; sokan imádkoznak, akiknek szívében nincs élo hit Krisztusban. A farizeusok sokat és hosszan imádkoztak, közben pedig gyulölték és megölték Jézust. Az ilyen imádkozásnak nincs értéke. „Ha megsokasítjátok is az imádságot, én meg nem hallgatom.” – Az is igaz, hogy nincs élo hit, amely ne imádságban nyilvánulna meg, és nem lehet hitre jutni anélkül, hogy komolyan ne könyörögnénk Istenhez.

Isten gyermekei semmit sem tehetnek maguktól, mindent ajándékba kapnak. Teljesen arra vannak utalva, hogy minden ügyükben imádkozzanak. Földi dolgaikat sem intézhetik saját erejükbol. A világ emberei megvannak imádkozás nélkül is, de Isten az O gyermekeinek külso dolgait nem viszi elore, ha nem néznek fel imádkozva Orá. Különösen belso életünk van teljesen ráutalva a hitbol való imádságra. Minden harc hiábavaló, ha nem azzal az erovel harcoljuk, amit az Úr ad s amit újra meg újra az imádság révén fogadunk el. Ha egy lelkiismeretbe vágó szót akarunk kimondani, ami betömi az ellenség száját, felemeli a leverteket és feltüzeli a lanyhákat, azt felülrol kell kérnünk. Hány jóakaratú szó és intés pattan vissza a másik szívérol gyümölcstelenül és csak eltompítja azt! Miért? Mert nem imádkozó lélekbol fakadt, hanem saját igyekezetbol. Sok kegyes szó csak a fülünkig jut el, de egyetlen szó is nyílként hatol a másik lelkiismeretébe és balzsamként hat a szívére, ha felülrol kikönyörögtük.

Az apostol azt akarja, hogy elso dolgunk legyen az imádkozás. A reggel a nap legjobb idoszaka, hadd legyen ez az Úré. Akkor még frissek vagyunk, este viszont nehezebben emelkedünk fel Istenhez. Amit reggel elmulasztunk, nehezen tudjuk behozni. Legyen az imádkozás mindennap az elso, mielott bármit tennénk vagy mondanánk.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: