Szerző: andrelowoa | január 7, 2010

Napi áhítat – 2010-01-06 – Máté 22, 37-40

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbol, teljes lelkedbol és teljes elmédbol. Ez az elso és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.” Máté 22, 37-40

A Szentírás részletes irányítást ad az Isten akarata szerinti emberi magatartásról. Az ember könnyen elvész a sok törvény, példa, ember és Isten között, a történelem folyamán kialakult viszony részleteiben. Ezért minden idoben keresték a törvények gyökerét, lényegét, vezérmotívumát. Jézust is errol kérdezték. O Mózes ötödik könyvébol ragadja ki ezt az ott más-más összefüggésben található két igét. Ez minden törvény lényege. Isten szeretetbol, szeretettel teremti meg a világot. Az ember rendeltetése a viszontszeretet és annak megvalósítása az élet minden területén. Minden más törvény csak ennek a részletezése. Gyönyöru háromszög alakul ki belole, kiindulhatunk bármelyik pontjáról. Kezdjük természetünk szerint: szeresd magadat! Ha igazán jót akarsz magadnak, legfontosabb, hogy milyen viszonyban vagy Isteneddel. O szeret, viszonozd, de ne félkézzel! Szeresd Ot érzelmeddel, akaratoddal! Figyeld, mit kíván! Minden parancsa arra vonatkozik, hogy milyen szeretettel tudod szolgálni embertársaid javát. Ha Istent szereted, oket kell szolgálva szeretned. Így tartod meg Isten szeretetét, vele mindazt, ami a te javadat szolgálja. Szereted magad? Tedd meg ezt a körutat!

Uram, Istenem, olyan jó, hogy megengeded, hogy szeressem önmagamat. Ösztönöm arra bíztat, hogy ezt mással nem törodve, önzoen tegyem. De úgy elvesztem mind a Te, mind az emberek szeretetét, és végül önmagamat is. Adj bölcsességet, hogy megértsem tanításod nagyszeruségét, hogy csak veled és felebarátaimmal igazi szeretetközösségben tudok én is boldog lenni! Add, hogy célommá váljék minden körülöttem élo ember boldogsága, elohaladása, így tölthessem be a Krisztus törvényét, s nyerjem el a legnagyobb kincset, amit ember a földön elérhet_ az örök életet, amit Krisztus az én számomra is megszerzett! Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: