Szerző: andrelowoa | szeptember 20, 2010

Napi áhítat – 2010-09-20 – Róm 7,14-25

„…Gyönyörködöm az Isten törvényében a belso ember szerint, de tagjaimban egy más törvényt látok, amely harcol az értelem törvénye ellen, és foglyul ejt a bun törvényével, amely tagjaimban van. Én nyomorult ember! Ki szabadít meg e halálra ítélt testbol?…” Róm 7,14-25

Lélektanilag tökéletes leírása az állandó küzdelemnek a biológiailag korláttalan, állandóan muködo ösztönök és az azokat kordában tartó erkölcs között. Csak a kifejezések mások ma. „A törvény, mely tagjaimban van”, az ösztönök egocentrikus, önzo vágyai. „Az értelem törvénye” az erkölcs, mely Isten törvényén alapul. A hívo ember akar Isten törvényének engedelmeskedni, de más irányba készteto ösztöneit nem mindig tudja akarata alá kényszeríteni. Ez a bun. Bennem lakik. Foglyul ejt, leigáz, ha ösztöneimet nem tudom engedelmességre kényszeríteni. Ez a szabadnak teremtett ember méltósága és nyomorúsága. Isten arra rendelt, hogy kényszerítés nélkül, szabadon, szeretetbol, meggyozodésbol szolgáljam akaratát, személyes rendeltetésemet. Ez az ember méltósága. Nem vagyok rá képes, naponta bunbe esek. Ez az ember nyomorúsága. Azért kell, hogy valaki segítsen rajtunk ebben az állandó feszültségben. Ezt adja meg Krisztus, amikor tegnapi buneinket elfelejtve erot ad arra, hogy tanítását követve gyengeségünk ellenére boldogan és eredményesen élhessünk Isten szeretetében.

Uram, nem vagyok képes állandóan a te akaratod szerint élni. Túl sok a rám nehezedo teher, hol elmulasztom jól ismert kötelességeimet, hol kitör belolem a bunös kívánság, az irigység, a tisztátalan indulatok, az önzés. Akarok neked engedelmeskedni, de gyenge az akaratom. Segíts, Uram. Erosíts meg akaratomat és irányítsd a jóra. Adj erot, hogy féken tarthassam és a jó cselekvésére irányíthassam ösztöneimet, hogy eroforrásaim legyenek a te szolgálatodban. Tégy engem eszközöddé országod építésében, a közös boldogság szolgálatában. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

<span>%d</span> blogger ezt szereti: