Szerző: andrelowoa | szeptember 22, 2010

Napi áhítat – 2010-09-22 – Márk 12,13-17

„…Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené. És nagyon csodálkoztak orajta.” Márk 12,13-17

Csodálkozhattak is, mert erre nem számítottak a Jézus képmutató kísértoi. Biztosra mentek, most megfogják a feleletben. Képmutató alázattal kérdik, oszinteségére hivatkozva: „Fizessünk adót a császárnak, vagy ne fizessünk?” A zsidók nem csak úgy utálták az adófizetést, mint mindenki, de úgy tudták, hogy azzal Isten ellen vétkeznek, mert elismerik a császár hatalmát, ami csak Istent illeti meg. Ha Jézus azt mondja: fizessetek, a nép fogja ot istenkáromlónak, idegenek csatlósának nevezni. Ha nemet mond, lázítóként állítják törvény elé. Biztosra mentek. – Az adót ugyan utálták, de az értékes római pénzt nagyon szerették. Jézus szava: a császártól kaptátok, neki adjátok. Istennek azt adjátok, ami neki jár: tiszteletet és engedelmességet. Jó ezt megjegyezni azoknak, akik kihasználják a világi törvény minden elonyét, de állandóan zúgolódnak ellene. De azoknak is, akik aprópénzzel szeretnék Isten igényét elintézni. A császárnak, foleg az idegen császárnak elég annyi, amennyi jár. Néha még sok is. De Isten magadat, egész életedet kéri. Az övé, ne rabold meg azzal, hogy elvonod tole.

Uram, a te akaratod az, hogy világi uralom alatt éljünk. Állandó nagy kérésünk: adj nekünk olyan urat, aki közülünk való, aki szeret minket, akit mi is szerethetünk, akinek gondja van ránk, hogy szolgálhassuk ot jó szívvel. De ha azzal büntetsz, hogy idegen zsarnok uralkodik felettünk, add, hogy a te büntetésedként türelemmel fogadjuk el, s neki is tudjuk megadni, ami törvényesen jár. De ne az legyen életünk legfontosabb kérdése. Taníts meg arra, hogyan kell neked megadni, amit te kérsz tolünk. A császár megköveteli a magáét. Te, Urunk, csak kéred. Megvárod önkéntes engedelmességünket. Mégis a te kérésed a fontosabb, hiszen te vagy a császárnak is, a mi életünknek is Ura. Taníts, hogy megtaláljuk a megfelelo engedelmességet mindkét irányban. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: