Szerző: andrelowoa | október 3, 2010

Napi áhítat – 2010-10-03 – Bír 2,11-19

“Izráel fiai azt cselekedték, amit rossznak lát az Úr… Elhagyták az Urat, atyáik Istenét, aki kihozta oket Egyiptomból, és más istenek után jártak a környezo népek istenei közül…Föllángolt az Úr haragja Izráel ellen… Odaadta oket a körülöttük levo ellenségnek… Akkor bírákat támasztott az Úr, és azok megszabadították oket. De mikor meghalt a bíró, ismét romlottabbak lettek oseiknél…” Bír 2,11-19

A Bírák könyve egyike a Biblia legnehezebb és legszomorúbb könyveinek. Mintegy négyszáz év történetét foglalja magába, a honfoglalástól a királyok koráig. A monoteizmus, az egyistenhit minden idoben nehéz küzdelmeinek képét találjuk benne. A megszabadult, otthonra, hazára lelt nép unja láthatatlan, megfoghatatlan Istenét, s a szomszéd népek hatására látható, kézzelfogható isteneket, bálványokat imád. Ahogy elhagyja Istenét, ereje megbénul, idegen népek rabló uralma alá kerül. Mikor Istenéhez kiált, megtalálja hitét, öntudatát, megszabadul. Az új nemzedék újra kezdi, s ez így ismétlodik kínos egyhangúságban évszázadokon át. Sokan kérdezik: miért szent ez a bunnel, kegyetlenséggel, átokkal tele könyv. Azért mert éppen ebben a szókimondó tragikumban van a tanulsága. Nagyon nehéz megmaradni a láthatatlan, mégis állandó helytállást követelo Isten szolgálatában, foleg idegenek, kényelmesebb vallások között. Most a passzív keleti vallások, jósnok, horoszkópok, vad szekták léptek a régi bálványok helyébe, bomlasztják népünk erkölcsét erejét, gerincét. Megtartó, egységet, gerincet adó erot ma sem adhat más, mint a megújuló hit az egyetlen szereto Istenben.

Istenem, te mindig megtartottad a te útaidon járó népeket, évezredeken át. Változtak a nemzetek, a szokások, kultúrák, de te ugyanazt az erot, erkölcsöt, közösséget, szeretetet adod minden kornak és minden népnek. Köszönöm, hogy én is abban élhetek. Kérlek, tartsd meg ebben a hitben a mi népünket. Ne engedd szétkorhadni idegen tanítások zurzavarában. Vonj minket és utódainkat újra közelebb magadhoz. Ne vond meg tolünk hited és szereteted megtartó ajándékát. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: