Szerző: andrelowoa | október 12, 2010

Napi áhítat – 2010-10-12 – 2Krón 1,7-12

„… Isten ezt felelte Salamonnak: Mivel ez volt a szívedben, és nem gazdagságot, vagyont és dicsoséget kértél, nem is gyulöloid életét vagy hosszú életet kértél, hanem bölcsességet és tudományt kértél, hogy kormányozni tudd népemet, … azért megadom neked a bölcsességet … sot gazdagságot, vagyont és dicsoséget is …” 2Krón 1,7-12

Salamon király bölcs volt már akkor is, mikor imádkozni kezdett. Kérhetett volna bármit Istentol, mert apjáért, Dávidért, Isten megadta volna neki. O pedig nem önmagára gondolt, hanem a feladatra, amivel Isten bízta meg, amikor apja örökébe lépett. Azóta is ez a vizsgája minden vezeto embernek. Kétféle vezeto van: aki nyereségnek és aki feladatnak tekinti azt a helyet, melyet elfoglal. Az elso tönkre teszi az alárendelt közösséget, a másik inkább saját magát égeti fel, de felemeli népét. Isten pedig rendszerint annak adja meg mindazt, amit Salamonnak ígért. Annak lesz maga számára is dicsosége, nyeresége még anyagi javakban is, aki az önzetlen szolgálatot vállalja saját haszna helyett. De éppen ehhez kell a bölcsesség. Megérteni, hogy egy vezeto csak közösségével együtt emelkedhetik fel. Mennyivel értékesebb volt és maradt a Bethlen Gábor élete, mint a nagy Sztáliné vagy Hitleré. Ezt kell megtanulnia minden apának, falusi bírónak, lelkipásztornak, miniszternek vagy királynak egyformán.

Uram Isten, engem is vezetové tettél. Lehet, hogy csak egy család vezetojévé, lehet, hogy nagyobb feladatot bíztál reám, tudom, nem a vezetettek száma számít, egyforma a felelossége minden vezetonek. Nagyobb feladatnak olyan nagy a kísértése, hogy elbízza magát az ember és a maga nagyságát próbálja dicsoíttetni. Ne engedj engem ebbe a balgaságba. Tudom, minden vezeto feladata túl nagy ahhoz, hogy elég legyen hozzá a saját ereje. Félelmetes az, hogy emberek sorsa függ az én döntéseimtol. Add meg a hozzávaló bölcsességet, azt is, hogy ne törjek nagyobbra, mint amit elbírok a te segítségeddel, de el se meneküljek a feladat elol, ha éppen rám akarod bízni. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: