Szerző: andrelowoa | október 17, 2010

Napi áhítat – 2010-10-17 – Zsid 12,4-7

„Akit szeret az Úr, megfenyíti, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad. Szenvedjétek el a fenyítést, hiszen úgy bánik veletek az Isten, mint fiaival.” Zsid 12,4-7

Ez is egy olyan ige, mely könnyen megbotránkoztatja azt, aki nem érti összefüggéseiben. Foként, hogy kedves, holland nyelven szerzett énekünk, a Gályarabok éneke hibás fordításban így alkalmazza ezt az igét: „Azt bünteti, kit szeret, másként o nem is tehet.” Pedig világos a bíztatása: Ha két gyermek játszik az udvaromon, az enyém és a szomszédé, és együtt követnek el valami rosszat, az enyémet fogom megbüntetni, a másikat nem, legfeljebb kitiltom az udvaromról. Isten is így nézi el azok buneit, akiket már megítélt, akikrol már tudni sem akar, de még nem jött el kárhozatuk ideje. De akiket fiává fogadott, akiknek a szolgálatára igényt tart, s az örökéletben is fenntartja helyüket, azokat megtisztítja, ha kell, megostorozza, hogy alkalmassá tegye oket rendeltetésük teljesítésére, ezzel egyéniségük kiteljesedésére, földi és mennyei boldogságuk elnyerésére. Ezzel bíztat ez az ige, a szenvedo keresztyének erot adó örömhíre: „Ne csüggedj, ha az Úr megfedd téged. Milyen fiú az, akit nem nevel az apja? Ha fenyítés nélkül maradtok, fattyak vagytok, nem fiak.” – Szenvedo testvérem, fogadd hittel, bizalommal Isten nevelését. Igyekezz arra, hogy légy mielobb alkalmassá szabadításának elfogadására, a már e földön elnyert boldogságra.

Uram, nagyon fáj ostorozásod, a szenvedés minden formája. Akkor is, ha tudom és alázatosan elfogadom, hogy saját buneimnek a következménye, hogy megérdemlem. Rémülten kiáltok hozzád: Ne verj, ne büntess, nem bírom! De te jobban ismersz és jobban szeretsz engem, mint én magamat. Te tudod, mire van szükségem, hogy igaz gyermekeddé váljak. Nehéz szívvel mondom ki, de ki kell mondanom: Inkább büntess, de ne ítélj halálra. Inkább nevelj vasvesszovel, de ne mondj le rólam. Adj erot, hogy bizalommal tudjam fogadni csapásaidat, de kérlek, mérd fel eromet, idejében vedd le rólam sújtó kezed, szabadíts meg, tégy örvendo, hálaadó, boldog gyermekeddé. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: