Szerző: andrelowoa | október 18, 2010

Napi áhítat – 2010-10-18 – 1Móz 14,8-16

„…Amint meghallotta Ábrahám, hogy unokaöccse fogságba esett, fölfegyverezte háromszáztizennyolc csatlósát… megverte és üldözte (a rablókat)… visszahozta unokaöccsét, Lótot, meg az asszonyokat és a népet is.” 1Móz 14,8-16

Ábrahám Isten embere, a béke embere volt. Nehéz helyzetekben, idegen földön, minden kérdését békében tudta megoldani. Minden szomszédjával baráti kapcsolatra lépett. Soha a maga érdekében eroszakhoz nem folyamodott. De egyszer unokaöccsét, Lótot, aki teljes bizalommal csatlakozott hozzá és vállalta vele a nomád élet minden veszedelmét, rabló hadjárat fogta el egész családjával. Ábrahám szabadon dönthetett: Megmarad békeszereto embernek, megsiratja Lótot, imádkozik érte, és éli tovább megelégedett szép életét családja, vagyona, tekintélye élvezetében. Vagy fegyvert fog, megtámadja azokat, akik neki személy szerint semmit nem vétettek, megtámadja, fegyverrel üldözi oket, kockáztatja maga, szolgái és barátai életét, de nem hagyja rabszolgaságban azt a rokonát, aki megbízott benne. Melyik lett volna Isten akarata szerint való döntés? Ma is nehéz kérdése a keresztyén felelosségének. Egy biztos: Felelosséggel tartozunk a bennünk bízók iránt, s ha elmulatjuk azt a segítséget, amit megadhatunk, bunösek vagyunk abban. Jó lenne, ha ezt a politikusok is megértenék.

Istenem, mennyit keseregtünk azon, hogy évtizedeken át raboskodtunk és sajnálkozáson kívül semmi segítséget nem kaptunk a szabad világtól. Most szabadok vagyunk. Tudunk-e felelosséget vállalni azokért, akik a mi régi helyzetünkben vannak? Mit tehetnék én a nyomorgók, kizsákmányoltak, magukra hagyottak érdekében? Fegyvert nem foghatok, mint Ábrahám, lehetoségem sincs rá, de számon tarthatom azok ügyét, akiken képes vagyok segíteni. Ne engedd, hogy békésen szemléljem a mások nyomorúságát. Mutasd meg, hol van szükség az én segíto kezemre, adj erot, szívet és lehetoséget, hogy kockázatot vállalva is segítsek, ahol lehetoségem van rá. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

<span>%d</span> blogger ezt szereti: