Szerző: andrelowoa | október 20, 2010

Napi áhítat – 2010-10-20 – Fil 4,11-13

„Én megtanultam, hogy körülményeim között elégedett legyek. Tudok szerényen is élni, tudok bovölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, a bovölködésbe és a nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erom abban, aki megerosít engem.” Fil 4,11-13

Ez az igazi függetlenség és szabadság. Sok embernek meg kellett ezt tanulnia a XX. században. Sokan megtanulták. Azok tudták jó kedvvel, egészségesen túlélni a nyomorúságos idok nyomorúságait. Arisztokraták és a legnagyobb jólétben felnott fiatalok és öregek, akiket egy szál ruhában dobtak ki a Baragánra vagy a Hortobágyra, helyt tudtak állni, ép lelku gyermekeket nevelni, másokat bátorítani. Egy nemesasszony, akit úgy dobtak ki a kastélyból társaival együtt egy istállóba, másnap reggel elovette a tükrét és rendbe tette a frizuráját. És embert nevelt a gyermekeibol, és emberré tette a társait is. Börtönben sokan tudtak jó hangulatot teremteni, tanulni, tanítani, egészséges testtel és lélekkel túlélni. Sok szegény család él boldogan, mert el tudja fogadni helyzete terheit. Mások ugyanott lezüllöttek, semmivé váltak. Ha a gazdagot csak a vagyona teszi emberré, ha a szegény nem tud felülemelkedni keseruségén, egyformán rabbá válik és szolgává süllyed. De aki önmagát nem célnak, hanem eszköznek tudja, rábízza magát a Gazdára, megelégedetten és hálaadással ott fog neki szolgálni, ahova o állítja.

Gazdám, Uram, jó Édesatyám, adj erot, hogy ezt a csodálatos igét magaménak mondhassam. Ha csak egyik végletben éltem, nehezen tudom elképzelni, hogyan élnék a másikban. Köszönöm, ha mindkettore, a jólétre is, a nyomorúságra is megtanítottál, mert akkor tudom igazán értékelni a te segítségedet mindkettoben. Segítségedet kérem, hogy el ne bizakodjam a jólétben, kétségbe ne essek a nyomorúságban, tanuljam meg, hogy mindketto a te iskolád, s oda teszel, ahol éppen az én szolgálatomra van szükség. Azt szeretném elvégezni a te akaratod szerint. Lelkedet kérem, tanítson meg rá. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: