Szerző: andrelowoa | október 22, 2010

Napi áhítat – 2010-10-22 – Jn 13,1-11

„…Jézus felkelt a vacsorától, letette felso ruháját, és egy kendot véve körülkötötte magát, aztán vizet tett a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni és törölni azzal a kendovel, amivel körül volt kötve…” Jn 13,1-11

Az evangélium kiemeli, hogy Jézus ezt abban a tudatban tette, „hogy az Atya mindent az o kezébe adott.” De azt is, hogy „szerette az övéit e világban, szerette oket mindvégig”. E két dolog tükrözodik abban, hogy megmossa a tanítványok lábát. Ez volt a legalacsonyabbnak számító munka abban az idoben. A sivatagos vidék poros útjain egyszeru sarúban járó emberek lába mindig poros volt. Ahogy a gazda hazajött, vagy valahova vendégként belépett, a rabszolga kötelessége volt szaladva hozni a mosdótálat, és megmosni a vendég lábát. Soha nem a házigazda. Csak a szolga. – Ez a Jézus tanításának a csúcsa. Nincs nagyobb úr, mint o. O pedig a legmegvetettebb munkát vállalja az övéiért. Soha nem mondhatom, hogy egy szolgálat nem méltó hozzám, ha én az o követoje vagyok. Ez a mértéke, a vizsgája a Jézushoz tartozásnak. Szeretem-e ot? Akkor nincs méltóságomon aluli szolgálat, ha valakinek szüksége van rám. Milyen alázat kell ahhoz, hogy o magára vállalja legundokabb buneik büntetését is, és annyira szeressen, hogy megbocsássa, sot annak ellenére gyermekévé fogadjon! Ezek után kire mondhatom én, hogy nem méltó az én szeretetemre, hogy méltatlan a szolgálatomra?

Uram, Istenem, bennem is, mint minden emberben bennem van a vágy, hogy nagyobb legyek, hogy tiszteljenek az emberek. Hogy rangom legyen a társadalomban. És szégyellem, ha olyan munkát kell végeznem, ami nem méltó az én rangomhoz. Úgy érzem, elveszteném a méltóságomat, ha leereszkednék hozzám nem méltó emberekhez, ha velük vállalnék közösséget. Pedig tudom, éppen ezzel teszem magam méltatlanná a te szeretetedre. Olyan világosan látszik, hogy annak van igazán becsülete, aki mindenkinek szolgálni tud. Tégy engem elég bölccsé ahhoz, hogy abban keressem istengyermeki méltóságomat, hogy minél több embert tudjak magamhoz emelni. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: