Szerző: andrelowoa | október 26, 2010

Napi áhítat – 2010-10-26 – Zsolt 8,4-6

„Ha látom az eget, kezed alkotását… micsoda a halandó, az emberfia, hogy gondod van rá? Kevéssel tetted ot kisebbé Istennél, dicsoséggel és méltósággal koronáztad meg. Úrrá tetted kezed alkotásain, mindent a lába alá vettél.” Zsolt 8,4-6

Elég érthetetlen az, hogy Isten, a mindenség alkotója ebben a végtelen világban olyan kivételes helyzetbe állította be az embert. A gondolkodó emberek nagyobb része nem is tudja ezt elfogadni, azért kutat az urben társak, más tudatos emberszabású lények után. Az Ószövetség elfogadja, de nem érti, csak felteszi a kérdést, nem is próbál felelni rá. Krisztus adja meg a választ: Isten a maga képmását, személyes, tudatos mivoltát, bölcsességét, szeretetét akarja látni az anyag világában. Itt nem a méretek, nem a mennyiség számít. Hogy a mérhetetlen világmindenségnek mi a célja, nem ránk tartozik. Mi Isten képét kell tükrözzük a magunk világában. Csodálkozzunk, mint a Zsoltáros, vagy mint a Krisztus keresztyén elámuló megváltott bunös. De úgy fogadjuk el emberi méltóságunkat, istenképuségünk ajándékát, mint megtisztelo feladatot. Minél jobban belelátunk Isten muveinek csodájába, minél többet tudunk abból uralmunk alá vonni, annál mélyebb hálával és alázattal forduljunk ahhoz, aki arra méltatott minket, annál tisztábban próbáljuk az o képét felmutatni magunkon.

Mindenható, teremto Uram, én sem értem, miért tettél minket, éppen minket ebben a végtelen világban képed hordozóivá, értelmes, szeretetre képes gyermekeiddé. Csak megköszönni tudom, és sok munkával folytatni csodáid feltárását és hasznosítását, hogy cselekedeteid eszközévé váljanak azok. Olyan szomorú látni, hogy nem erre használjuk fel oket. Félelmes az, hogy az emberek nem egymás számára, hanem egymás leigázására fordítják toled kapott hatalmunkat. Állítsd meg, Uram, a gyulölet tombolását. Ne hagyd kárba veszni szereteted ajándékait, teremtésed csodáit. Árassz el minket újra szereteteddel, tégy hu szolgáiddá, képed hordozóivá. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: