Szerző: andrelowoa | október 28, 2010

Napi áhítat – 2010-10-28 – Zsolt 150,1-6

“Dicsérjétek az Urat! Dicsérjétek Istent szentélyében, dicsérjétek a hatalmas égboltozaton. Dicsérjétek hatalmas tetteiért, dicsérjétek nagyságához méltóan! Dicsérjétek kürtzengéssel, dicsérjétek lanttal és hárfával! Dicsérjétek dobbal, körtáncot járva, dicsérjétek citerával és fuvolával! Dicsérjétek csengo cintányérral, dicsérjétek zengo cintányérral! Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!” Zsolt 150,1-6

Ez az utolsó zsoltár. Nem volt szívem kihagyni a szövegébol. Nincs benne dogmatika, még imádság sincs benne, csak boldog, lelkes felkiáltása egy közösségnek, mely megismerte, felismerte, elfogadta Isten jóságát, szeretetét, ezernyi ajándékát. Nem Istennek van erre szüksége. A boldog ember szívébol kívánkozik ki az ének, mint a szerelmes ifjú szívébol szerelmese dicsérete. Ezt nem lehet sem elemezni, sem követelni, sem törvényben eloírni. Ez vagy kitör egy ember, egy közösség lelkébol, vagy soha meg sem érti. Csak az érti meg, aki át tudja élni, annak pedig nincs szüksége magyarázatra. De ha valakit szeretsz, ha valakinek jót, örömet, boldogságot kívánsz, nem kell mást mondanod: Adja Isten, hogy ezzel az örömmel, ezzel a lelkesedéssel törjön ki szívedbol ez a hit, ez az élmény, ez a boldog találkozás Istennel, hogy így tudd dicsérni az Urat. Évezredeken át tör fel boldog emberek lelkébol a kiáltás: Halleluja! – ami annyit jelent: Dicsérjétek az Urat!

Édes jó Istenem, add meg nekem is legnagyobb ajándékodat, hogy így tudjak lelkesedni, hogy így törjön fel belolem az öröm azért, hogy te vagy, hogy te élsz, hogy te szeretsz engem! Jó hallgatni az igét a templomban. Jó értelemmel felfogni annak magyarázatát, hívo boncolgatását. Jó megismerni törvényedet, minden napra szóló útbaigazításodat. De vágyom a hitnek arra a mélységére, hogy lelkem indulatával érezzem, éljem át a veled, személyesen veled való találkozás mély lelki örömét, és én is teljes szívembol énekeljem: Halleluja, dicsérjük együtt az Urat! Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: