Szerző: andrelowoa | október 31, 2010

Napi áhítat – 2010-10-31 – 1Móz 2,8-9

„Ültetett az Úristen egy kertet Édenben, és ott helyezte el az embert akit formált. Sarjasztott az Úristen a földbol mindenféle fát, szemre kívánatosat és eledelre jót; az élet fáját is a kert közepén, meg a jó és rossz tudásának fáját.” 1Móz 2,8-9

A kert abban különbözik más földdarabtól, hogy abban minden a gazda kívánsága szerint él. Minden növénynek megvan benne a maga helye, s ha nem válik be, kiirtódik. A mi egész földünk ilyen kertje az Úristennek. Megvan benne minden, ami „a szemnek kívánatos és eledelre – azaz az ember hasznára – jó”. Isten szeretetbol teremti meg az embert, szeretete minden ajándékát a keze ügyébe helyezi. De legnagyobb ajándéka „az élet fája”. Ott volt, ott van életünk közepén. Jelentése: az örök élet rendelkezésedre áll. Gyümölcse nincs eltiltva. Jogod van hozzá. Fogadd el – bíztat Isten szeretete. Hiányzik valami a mi életünkbol, a mi világunkból, a boldogsághoz, amit Isten ne adott volna meg? Berendezett kert a mi életterünk. Milyen kár volt, milyen kár ma is elrontani. – Egy székely falunak több erdoje volt, mint amennyit a román törvény visszaadhatott. A szomszéd falunak nem volt erdoje, a megmaradt részt annak adták. A birtokos falu fel volt háborodva. Magyarázták nekik: ha nem adnák oda, ok úgysem kapnák meg, az államé maradna! Nem baj, mondták a derék székelyek, inkább maradjon az államnak! – Ez lett az Édenbol. Nem csoda, hogy az élet fája eltunt belole. De él a mennyben azok számára, akik hajlandók Édent építeni, és kérnek belole.

Jaj, Uram, inkább ne is mutattad volna meg, mire teremtetted az életet ezen az áldott és megátkozott földön. Inkább törodnénk bele, hogy ennyi a mi boldogságunk. Ne bántana napról-napra az a tudat, hogy milyen szépen, milyen boldogan lehetne élni javaiddal. Hogy mindenkinek boven jutna a föld termésébol, feleslegesen halnak éhen naponta annyian. Hogy milyen boldogan élhetnénk testvéri életet, milyen feleslegesek a pusztító háborúk. Hozd el a te országodat, s addig is engedd meg, hogy Édent építhessenek otthon maguknak és egymásnak azok, akik ma is benned bíznak. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: