Szerző: andrelowoa | november 2, 2010

Napi áhítat – 2010-11-01 – 1Móz 2,16-17

„Formált tehát az Úristen a földbol mindenféle mezei állatot, mindenféle égi madarat, és odavitte az emberhez, hogy lássa, minek nevezi… Így adott az ember nevet minden állatnak, az égi madaraknak és minden mezei élolénynek.” 1Móz 2,16-17

Fontos szabálya az ókori, a Bibliára is jellemzo gondolatnak: aki valakinek vagy valaminek nevet ad, azt tulajdonába vette. Isten gyakran változtatja meg a nevét annak, akit kiválaszt magának. Példák: Ábrám – Ábrahám, Jákób – Izráel, Saul – Pál. (A magyar népmesében ha a hos kitalálja az ördög nevét, úrrá lesz felette.) Amikor Ádám nevet ad az állatoknak, azt jelenti, hogy megismeri és hatalmába vonja azokat. Ebben az értelemben lesz ez az ige az emberi tudomány alapigéje. A teremtési parancs: „Hódítsátok meg a földet!” – így válik gyakorlattá. Maga Isten vezeti az állatokat az ember elé = maga Isten bízza meg az embert megismero, felfedezo, tudományos munkával. A keresztyén embernek soha, ma sem kell félnie a tudománytól. Isteni megbízatás az. A baj ott kezdodik, mikor a tudomány túllép saját hatáskörén, és ideológiát épít elméleteibol, ami jellemzo volt a XIX. sz. tudósaira. Az utóbbi évszázad tudománya viszont annyira közelít a hit szempontjaihoz, hogy értheto a merész megállapítás: a XX. század prófétái az atomfizikusok és csillagászok. Ne féljünk tolük.

Uram, annyira elvont és bonyolult a mi korunk természettudománya, a laikus beleszédül, ha követni próbálja. De egy bizonyos: a te teremto munkád egyre szebben, hatalmasabban tunik ki eredményeibol. Köszönöm, hogy olyan korban élek, amikor nem kell ellentétet látnom hitem és tudásom között. Amikor a holdutazó igét hirdet, s a sebészprofesszor imádkozva veszi a kést a kezébe. Így én is bátran tehetek rólad vallást bárki elott, s én nevezhetem elavultnak azt az ateistát, aki még ma is a tudomány mögé bújva akarja támadni a hitemet. Tedd gyermekeimet a tudás világos feju élvezoivé, hogy annak minden eredményében téged lássanak és a te muveidben gyönyörködjenek. Ámen.
(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

<span>%d</span> blogger ezt szereti: