Szerző: andrelowoa | november 14, 2010

Napi áhítat – 2010-11-14 – Luk 16,13

„Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyulöli, a másikat pedig szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” Luk 16,13

A mammon arám szó, általában jelenti a vagyont, a jövedelmet, a pénzt. Igénkben nem a pénzrol, hanem a pénz szolgálatáról van szó. A emberi tévedések között az egyik leggyakoribb és veszedelmesebb a cél és az eszköz összetévesztése. A vagyon, mint eszköz, hasznos és jó. Akkor válik veszedelmessé, ha céllá tesszük. Akkor válik az ember a mammon szolgájává: abban bízik, azért dolgozik, annak veti alá minden tevékenységét és emberekhez fuzodo viszonyát. Ezt nem lehet összebékíteni Isten szolgálatával. A pénz öncélú szolgálata menthetetlenül önzésre, önközpontúságra vezet. Isten szolgálatának alapja a más-központúság, önmagunknak is eszközzé tétele Isten céljainak szolgálatában. A marxizmus és a kapitalizmus egyaránt arra épít, hogy az emberek tetteit az anyagi haszon határozza meg. Ez tragikus tévedés. A becsvágy az, ami meghatározza. Ezt nem csak a kutató tudós, az éhezést is vállaló költo vagy muvész, a sokgyermekes családapa és az életét áldozó misszionárius példája igazolja, de a tolvaj is, aki lopott pénzén gyöngyöt vásárol a szeretojének, és az a munkás is, aki mindenre képes, hogy tíz dollárral több prémiumot kapjon, mint a többi, s ha megkapta, büszkén viszi barátait a kocsmába és ötven dollárral vendégeli meg oket. Igaz, van, akinek nincs más becsvágya, csak a minél több pénz. Az a legszegényebb ember a világon.

Istenem, milyen sokszor estem én is ebbe a tévedésbe. Szegényként sóvárogva, gazdagként vagyonomat féltve áldoztam értékes idot, munkát és örömöt, hogy több pénzt szerezzek, mint amire szükségem volt. Csak te taníthatsz meg arra, hogy a kevéssel is lehetek boldog, a sokkal is szerencsétlen. Tégy engem megelégedetté. Kérlek, te gondoskodj arról, hogy mindig legyen annyi pénzem, amennyire valóban szükségem van nekem s az enyéimnek, sot, ha lehet, több is, hogy másokról és közösségi céljainkról is tudjak gondoskodni, de ne engedd, hogy akár a pénznek, akár a nyomornak rabjává legyek. Ámen.

(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

<span>%d</span> blogger ezt szereti: