Szerző: andrelowoa | november 22, 2010

Napi áhítat – 2010-11-22 – Luk 17,11-19

„…Szembe jött vele tíz leprás férfi, akik távol megálltak és kiáltozva kérték: ’Jézus, mester, könyörülj rajtunk!’ …Egyikük, mikor látta, hogy meggyógyult, visszatért és hangosan dicsoítette az Istent… Jézus ekkor így szólt: ’Nem tízen tisztultak-e meg? Hol van a többi kilenc? …Kelj fel, menj el, hited megtartott téged.” Luk 17,11-19

Nem miköztünk történt ez a történet? Annyira hasonlít. Ilyen kevés változás történt kétezer év alatt? Ne csodálkozzunk. A világ változik, de az ember ugyanaz. Minden kornak, minden egyes embernek meg kell vívnia a maga személyes harcát, meg kell tanulnia a maga saját leckéjét. A nyomorúságok sem sokban különböznek. Akkor a lepra volt gyógyíthatatlan, ma az aids. Mindketto kizárja az embert mind a társadalomból, mind az életnek minden örömébol és reménységébol. Ugyanúgy, mint a bun, a szégyen, a kiderült lopás vagy a gyilkosság. A mások, a régiek tanulsága csak példa számunkra. Hogy tudunk mi is imádkozni halálos veszedelemben! És Isten ma is segít. Menetközben, mint ez a tíz leprás, nem mindig, de sokszor meggyógyulunk. Azután megyünk tovább, és nagyon rosszul esik, mikor újabb nyomorúság kényszerít rá, hogy Istenhez forduljunk. Hányan könyörögtünk a rendszerváltás elott! Hányan fogadkoznak, milyen mások lesznek nyugdíjazás után! Sajnos, az arány sem változott. Tíz közül ma sem kerül több, akinek nem csak a nyomorúsága, de az élete is megváltozik. Pedig Isten azért gyógyít, hogy alkalmassá tegyen az új élet új szolgálataira. Jól gondold meg, érdemes volt-e, hogy Isten téged kimentett legutóbbi súlyos veszedelmedbol?

Kegyelmes Istenem, nagyon meggondolkoztat ez az ige. Én is azok közé tartozom, akik úgy gondolják, hogy ha körülményeik megváltoznak, az életük, a magatartásuk is megváltozik. Pedig az én körülményeim is már többször is változtak, én pedig ugyanaz maradtam. Hányszor vagy hajlandó segíteni anélkül, hogy haszon származzék belole? Milyen veszedelmek kell még érjenek, hogy visszatérve hozzád, szolgálatodra szánjam magam? Mutasd meg, Uram, mire akarsz ránevelni. Mutasd meg, mire rendeltél, és segíts, hogy amit nyomorúságomban fogadtam, akkor is megtarthassam, mikor megszabadítottál. Ámen.

(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

<span>%d</span> blogger ezt szereti: