Szerző: andrelowoa | november 28, 2010

Napi áhítat – 2010-11-28 – Róm 3,23-24

„Nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsoségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg oket kegyelmébol, miután megváltotta oket a Krisztus Jézus által.” Róm 3,23-24

Mi a kegyelem? Régies hangulatú szó, inkább csak sejtjük, mi mindent jelent. Sok magyarázatnál és prédikációnál világosabban mutatja meg Reményik Sándor „Kegyelem” c. verse, azért inkább azt másolom ide, olvasd elgondolkozva rajta: „Eloször sírsz. Azután átkozódsz. Aztán imádkozol. Aztán megfeszíted körömszakadtig maradék-erod. Akarsz, eget-ostromló akarattal s a lehetetlenség konok falán zúzod véresre koponyád. Aztán elalélsz. S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz. Utoljára is tompa kábulattal, szótalanul, gondolattalanul mondod magadnak: mindegy, mindhiába: a bun, a betegség, a nyomorúság, a mindennapi szörnyu szürkeség tömlöcébol nincsen, nincsen menekvés! – S akkor – magától – megnyílik az ég, mely nem tárult ki átokra, imára, ero akarat, kétségbeesés, bánbánat – hasztalanul ostromolták. Akkor megnyílik magától az ég, s egy pici csillag sétál szembe véled, s olyan közel jön, szépen mosolyogva, hogy azt hiszed, a tenyeredbe hull. Akkor – magától – szunik a vihar, akkor – magától – minden elcsitul. Akkor – magától – éled a remény. Álomfáidnak minden aranyágán csak úgy magától friss gyümölcs terem. Ez a magától: ez a Kegyelem.” Olvassuk el többször s rájövünk, talán mindnyájan találkoztunk már a kegyelemmel. Ha nem, legalább tudjunk róla, nyomorúságainkban ne essünk kétségbe, hanem kérjük bizalommal.

Kegyelmes Istenem, nem tudtam, hogy a te kegyelmed volt az, mikor reménytelen nyomorúságomban váratlanul, talán kéretlenül, magam sem értettem hogyan, megtelt a lelkem örömmel, erovel, reménnyel, s végül megoldódtak kérdéseim, megszunt nyomorúságom, szép lett az életem. Tudom, kegyelmed ennél is több. Megbocsátod buneimet és bizonyossá teszel az örökélet felol. De ezt már kérnem kell. És ez kell ahhoz, hogy valóban szép legyen az életem. Add meg nekem, Uram, teljes kegyelmedet, és úgy vezess, hogy ne véletlenül vegyem észre, hanem elore kérjem és várjam kegyelmed ajándékait. Ámen.

(Varga László: Isten asztaláról)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt kedveli: