Szerző: andrelowoa | december 1, 2010

Napi áhítat – 2010-12-01 – 2Korinthus 8,7-13

„Az adakozásban is legyetek bokezuek. … Mert ha megvan a készség, az aszerint kedves, amije kinek-kinek van… Ugyanis azért, hogy másoknak könnyebbségük legyen, nektek ne legyen nyomorúságotok. Ellenben az egyenloségnek megfeleloen a mostani idoben a ti fölöslegetek pótolja azok hiányát, hogy máskor azok fölöslege is pótolja majd a ti hiányotokat.” 2Korinthus 8,7-13

Alapos gyakorlati útmutatás az adakozásra. Sehol sem voltak gazdagok az oskeresztyének, de különbség azért volt köztük. Legnyomorultabb volt a jeruzsálemi gyülekezet a közvagyon csodje miatt. Nekik kér Pál támogatást mindenfelol. Nagyon fontosnak tartan az adakozást, a pénznél is fontosabbnak a testvéri szeretet gyakorlását, Krisztus áldozatát hozva fel példának. Olyan nagy volt az elso nemzedék, lelkesedése, hogy mindenüket odaadták volna, mint az elso jeruzsálemiek. Pál ezt nem akarja, mert látja szomorú eredményét Jeruzsálemben. Azért adja örökérvényu józan tanácsát: Ésszeruen kell adakozni. Annak kell adni, akinek valóban szüksége van rá. Abból, amije van valakinek, nem abból, amije nincs. A mérték: a méltányosság, a lehetoség szerinti megközelíto egyenloség. Így lehet egyensúlyban tartan a testvéri közösséget. Ezt teszik ma a holland keresztyének. Hihetetlen az a jószívuség, amivel nekünk segítenek, És attól ok se lesznek szegényebbek. Nem hittem, hogy erre mi képesek lennénk. De amikor az árvíz elmosta a csángókat, az erdélyi hívek is pár nap alatt megtöltötték hozzájuk küldött értékes adományaikkal a teherkocsikat. Hála Istennek!

Istenem, olyan nehéz eldönteni, kinek, mikor, mennyit kell adnom ajándékaidból. Adjak-e a maffiagyanús koldusnak, vagy ne adjak? Annak adjak, aki szemtelenül kér, vagy én keressem meg azt, akirol tudom, hogy rászorul? Növeljem jól muködo tokémet, vagy kényelmesen jótékonykodjam? Szegény létemre többet adjak, rád bízva, hogy úgyis gondot viselsz rólam? Megint csak a szabadság nehéz döntése a feladatom. Adj bölcsességet, hogy minden helyzetben a szeretet vezessen helyes döntésre! De ne engedd, hogy önzo okossággal magamnak tartsam meg azt, amivel próbára teszel, mert másoknak szánod általam. Ámen.

(Varga László: Isten asztaláról)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: