Szerző: andrelowoa | december 8, 2010

Napi áhítat – 2010-12-08 – 5Mózes 28,1-14

„Ha engedelmesen hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára… Rád szállnak mindezek az áldások, és kísérnek téged… Áldott leszel a városban, és áldott leszel a mezon. Áldott lesz méhed gyümölcse, termofölded gyümölcse… kosarad és sütoteknod… Vereséggel sújtja az Úr ellenségeidet, ha rád támadnak… Az Úr a maga szent népévé emel téged… Elsové tesz téged az Úr, nem utolsóvá, mindig fölül leszel és nem alul…” 5Mózes 28,1-14

Mózes ötödik könyve vége felé találjuk a nagy áldást és a nagy átkot. Az áldás régiesnek, az átok túl keménynek tunik. Mint az Ószövetség minden törvénye, az egész közösségre vonatkozik, és az az érdekes, hogy ha komolyan megvizsgáljuk, a mindennapi élet gyakorlatában ma is teljesül mind a közösség, mind az egyének életében. Az áldásnak csak legjellemzobb pontjait idéztem, de érdemes elolvasni az egész szakaszt. Isten osi törvényének hitelességét igazolja, hogy magától értetodoen valósulnak meg áldásai, ha egy közösségbe begyökerezik, szokássá, természetessé válik az Isten törvénye szerinti életrend. A mi népünk élete is akkor volt nyugodt, áldott, szegénységben is megelégedett, egymást segíto és egyre emelkedo, gazdagodó, amikor ez volt benne az uralkodó értékrend. Ok sem voltak ártatlanok. Bunök akkor is voltak boven. De a bun bunnek, az erény erénynek számított. Ha ma nem tapasztaljuk ugyanezt, figyeljük meg, mennyi hiányzik Isten törvényének komolyan vételébol, és nem fogunk csodálkozni, ha kiderül, hogy ugyanannyi hiányzik áldásaiból is.

Uram, ma szinte gúny tárgyává válik, aki a Te törvényedre hivatkozva próbál valakit buneire figyelmeztetni, annyira megszokottá lett a törvénytelenség. Irigyeljük egymás boldogságát, és panaszoljuk, hogy senki sem boldog. Ábrándozunk csodaeszközökrol, és futetlen marad a lakásunk. Nem akarjuk tudomásul venni, hogy más úton nem lehet jó eredményt elérni, csak a Te utaidon. Ébressz rá engem, hogy ezt a panaszt ne így mondjam, általánosságban, hanem értsem magamra, és próbáljak úgy élni, családomat úgy nevelni, másoknak példát úgy mutatni, hogy Téged követlek. Tudom, hogy áldásaid meg fognak jelenni életemben. Ámen.

(Varga László: Isten asztaláról)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: