Szerző: andrelowoa | december 9, 2010

Napi áhítat – 2010-12-09 – 5Mózes 28,15-65

„De ha nem hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára…, akkor rád szállnak mindezek az átkok, és kísérni fognak téged. Átkozott leszel a városban, és átkozott leszel a mezon… Átkot, zurzavart és fenyegeto veszélyt bocsát rád az Úr minden vállalkozásodban… Vereséggel sújt téged az Úr ellenségeid elott. Egy úton vonulsz föl ellenük, de hét úton menekülsz elolük. Elrettento példa leszel a föld minden országának.

Déli napfényben is tapogatózni fogsz… és nem segít rajtad senki. Házat építesz, de nem te költözöl bele… Fiaid és leányaid más nép hatalmába kerülnek, te meg csak nézed,… de nem tehetsz semmit. … A köztetek élo jövevény mindinkább föléd kerül, … az lesz az elso, te pedig az utolsó. . .. Rettego szívet, szomorú szemet és csüggedt lelket ad neked ott az Úr.” 5Mózes 28,15-65

Néhány mondat a mózesi nagy átokból. Kemény szavak hosszú sora, melyek érvényességét tapasztaljuk. Nem lenne más az életünk, ha együtt és egyenként következetesen Isten törvénye szerint éltek volna apáink és élnénk mi is? Mosolygunk az ilyen igényen, elképzelhetetlen, s ha az egész nép nem úgy él, hiába egy-két ember akarása. Nem igaz. Egy-két család életében is megmutatkozik a kegyelem. Bele lehet-e törodni abba, hogy mindez a sok nyomorúság megvalósul közöttünk? Ha csak az idézett mondatokat vesszük, melyik nem érvényes reánk? Nem kellene megpróbálni változtatni rajta? A közösség egyes emberekbol áll. Például beloled!

Istenem, olyan borzalmas végigolvasni nagy átkodat. Kegyetlennek látunk, ha & szólsz hozzánk. De ha jól belegondolunk, mi okozta népünk és önmaguk sok veszedelmét, kénytelenek vagyunk belátni, hogy nem is lehetett volna más eredménye egyéni és közös buneinknek. Nem szerettünk eléggé Téged, sem egymást, sem népünket. Ma sem vagyunk hajlandók egyéni érdekeinkrol lemondani a közösség kedvéért. Következménye pedig az lesz, hogy tovább örökítjük az átkot utódainkra. Tégy csodát, Urunk! Ne a világot, minket változtass meg, akkor lehet más reményünk. Legalább a gyermekeinket fordítsd magad felé, hogy megszunhessen felettünk az átok! Adj jövendot nekünk és utódainknak! Ámen.

(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: