Szerző: andrelowoa | december 12, 2010

Napi áhítat – 2010-12-12 – 1Sámuel 20,13-15

„Legyen veled az Úr, ahogyan apámmal volt… Ha életben maradok, bánj velem az Úr szeretetével, de ha meghalok, ne vond meg soha szeretetedet az én házam népétol akkor sem, amikor az Úr kiirtja Dávid valamennyi ellenségét…” 1Sámuel 20,13-15

Ebben a hosszú történetben találjuk a Bibliában leírt legszebb barátságot. Jónátán a király fia, trónörökös. Jól tudja, hogy soha nem lesz király, mert a királyságot barátja, Dávid fogja örökölni. A király is tudja ezt, azért részben a fia érdekében akarja megölni Dávidot, és nem érti, fia miért pártolja saját vetélytársát. De éppen Jónátán menti meg, többször is, saját érdeke ellenére, apja haragját is magára vonva, a barátját. Pedig azt is tudja, hogy apja és barátja között elkerülhetetlen a harc, és abban Dávid fog gyozni, akkor pedig a kor szabálya szerint a legyozött király családja is elpusztulhat. De tudja, ha ez az Úr akarata, annak meg kell történnie, és O nem fog azzal szembeszállni. Oszintén szereti Dávidot, és többre tartja saját magánál. Ilyen önzetlen barátság mindig érthetetlen a kívülállók elott. Azért a legszebb emberi viszony, mert érdek nélküli, megmagyarázhatatlan. Ez az érdek feletti szeretet, önzetlen barátság és önkéntes félreállása magunknál különb elol, ez hiányzik legjobban mai társadalmi életünkbol. Nem elég ehhez a becsületesség. A kemény érdek azt könnyen legyozi dönto pillanatokban. Isten akaratának feltétlen elfogadása, magunk alárendelése és önmagunk hazugság nélkül való oszinte megítélése kell hozzá.

Jó Atyám, nekem is vannak barátaim. Jó velük együtt lenni. Megbízom bennük, igyekszem, hogy nekik is okuk legyen megbízni bennem. De életem legnagyobb gondjait, titkait ritkán beszélem meg velük, nehéz kérdésekben nem is merném az o segítségüket kérni, ok sem az enyémet. Jó lenne olyan igaz barátot találni, mint Dávid és Jónátán, de nem vagyok biztos benne, én alkalmas lennék-e ilyen kapcsolatra, ekkora áldozatra. Ilyen barátot csak Te rendelhetsz a számomra. Köszönöm, hogy Jézus ilyen barátként jelentkezik (Jn 15,14), róla tudom, hogy barátom, hiszen az életét adta értem. Szeretnék én is igaz barátja lenni. Segíts hozzá, Istenem! Ámen.

(Varga László: Isten asztaláról)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

<span>%d</span> blogger ezt szereti: